Mooi Westerwolde

Nergens is de historie van Nederland zo zichtbaar als in Westerwolde. Sterker nog, in deze regio is het huidige Nederland zelfs ontstaan! Westerwolde is niet alleen uniek vanwege zijn historische bouwwerken - waaronder ook het 15e -eeuwse klooster van ter Apel- maar ook dankzij de prachtige natuur. 

Ook hier is de geschiedenis van de regio goed zichtbaar. Een verleden van ondoordringbare moerassen, grootschalige veenwinning, beekdalen van de Ruiten Aa, Westerwoldse Aa, en Mussel Aa in hun oorspronkelijke staat hersteld. De beken meanderen weer door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna. 

Kortom, fiets en wandel eens door de regio Westerwolde. Het is uw bezoek meer dan waard, al was het maar omdat hier de basis voor Nederland gelegd werd.

                                        De Ruiten Aa

Dwars door Westerwolde kronkelt de Ruiten Aa, ook wel de 'ruggengraat van Westerwolde' genoemd. Wandelend of fietsend door het gebied steek je de beek regelmatig over. Turend over het water zou je het haast niet geloven, maar de Ruiten Aa is in de jaren zestig ten behoeve van de landbouw rechtgetrokken. De oude meanders zijn in de jaren negentig weer hersteld. De rivier kreeg weer de ruimte, zoals die het vroeger ook had. Beetje bij beetje kreeg ze haar oorspronkelijke bedding terug, met al haar kronkels en slingers.

Dat de planten en dieren deze 'hermeandering' ook wel zagen zitten, was meteen duidelijk. In het voorjaar staat de natuur 'van vroeger' bomvol prachtige bloemen. Terwijl de uitgezette Lakenvelders lekker staan te grazen, speurt een ijsvogel naar visjes en vliegt een grote zilverreiger over. Ook de eerder uit Westerwolde verdwenen ooievaar is helemaal terug van weggeweest. Kan het nog mooier? Het resultaat van de herstelwerkzaamheden is een werkelijk uniek gebied met prachtige natuur. Dat de Westerwoldse Aa over zo'n relatief korte lengte zoveel verschillende habitats vertoont, is uniek in Nederland. Het dal van de Ruiten Aa staat dan ook niet voor niets bekend als één van de mooiste beekdalen van Nederland.